Jag behöver en mentor

Äntligen har jag insett det. Jag behöver en mentor. En coach som jag kan vända mig till när mitt självförtroende som författare dalar. Och tro mig, det gör det ofta. Få yrken är man väl så ensam i som just i författaryrket. Även om man är så lyckligt lottad att man har en redaktör på ett förlag att bolla sina idéer med är det även bara du själv som är ansvarig för din text. Det är du själv som måste få ned orden på papper.

Vore det bara så att jag hade fått grymt med pengar för mina publicerade böcker skulle nog självsäkerheten komma på köpet. Men att alltid tvingas ha det skönlitterära skrivande som en bisyssla tär, både på ekonomin och självsäkerheten.

Ändå kan jag inte låta bli. Jag hör berättelserna inom mig och måste skriva ned dem. Men som sagt, en nästan gratis mentor skulle inte vara dumt. Orkar inte riktigt lägga kraften på ännu en skrivarcirkel, känner att jag hellre vill ha en person som jag riktigt kan gå på djupet med. Men var hittar man en sådan?

Kommentarer

Annelie sa…
Man kan ju börja med att fundera på vem man skulle vilja ha som mentor. (Men det kanske du redan vet?) Jag satt på bussen idag och lekte med tanke att jag kunde välja vem jag vill ha som mentor, men det var inte alls självklart... Tål verkligen att funderas på. När det väl är avgjort är det nog bara att samla mod och ta kontakt.
Charlotte sa…
Nej, det är en bra fråga vem man vill ha som mentor. Funderade på någon favoritförfattare, typ Maria Ernestam, men blir sedan feg och undrar varför hon skulle vilja en adept. Och de som erbjuder coaching/lektörshjälp tar ju rätt bra betalt... Tror det måste vara någon som skriver själv i alla fall och som har kommit lite längre än jag så att man kan få bra tips (och peppning! :-)
Anders sa…
Hejsan. Jag har fungerat som mentor ett par gånger i mitt yrkesliv. Mest då för företagare och entreprnörer (aldrig för författare).
Min erfarenhet är den att vara mentor är lika utvecklande. Både för adept och mentor.
Som mentor lär du dig lika mycket som den adept som det är tänkt att du skall leda/stödja.
Så mentor/adept förhållandet är ett win/win-situation och kan rekommenderas.
Så jag tycker inte alls man behöver känna sig i underläge bara för att man är just adepten.
Så pröva att fråga. Du kan inte få mer än nej, och hur farligt är det.

Däremot måste man har rätt fasta regler för hur själva arbetet skall gå till.
T.ex. syften, antal möten, målsättningar, avstämningar, uppföljningar mm.

Lycka till med ditt mentor sökande.
Charlotte sa…
Tack Anders för bra synpunkter och råd. Jo, en mentor lär sig nog också mycket av det hela. Jag ska nog måste fundera klart själv vilka regler jag vill ha och sedan kontakta den person jag önskar.

Populära inlägg