Livvakter på mässan

Läste att Lars Vilke besökt bokmässan i fredags trots att ledningen för bokmässan gått ut och sagt att han inte skulle komma och att hans planerade programpunkt var struken pga det hot som finns mot honom. Han kom med fyra livvakter i släptåg och iklädd skottsäker väst. Att han kom väckte en hel del reaktioner. Tydligen hölls en presskonferens på mässan om detta igår morse och personligen är jag rätt glad att jag inte visste om att han var där.

Jag lyssnade på mässan på en annan författare som också skapar en del oro kring sig. Två livvakter höll på varsin sida koll när den svensk-assyriska, prisbelönte journalisten och författaren Nuri Kino berättade om sin bok Den svenske Gudfadern om Milan Sevo som kom ut i år. Milan Sevo, som växte upp som fattig invandrarpojke i Vårby gård och som idag är en internationell affärsman med ett kriminellt imperium. Nuri berättade mycket engagerat om de kontakter han haft med tunga kriminella för att kunna skriva boken.

Han pratade om unga, smarta främst invandrarkillar som, om de haft chansen, säkert hade blivit ekonomer och advokater, men som på grund av sin uppväxtmiljö och avsaknaden av andra vuxna förebilder, gick med i de kriminella gängen och där gjorde så kallad karriär. De enda andra förebilder de har är Zlatan, sa Nuri, och väldigt få kan bli Zlatan. Sorgligt men sant. Frågan är vad vi andra, som så lätt dömer, hade blivit om vi vuxit upp i samma miljö och med samma villkor. Något att tänka på.

Kommentarer

Populära inlägg