Morgonsidorna

Är inne på fjärde veckan nu i "The Artist's way" - boken jag berättade om tidigare, som är ett slags 12-stegsprogram för "blockerade artister". Det innebär att jag varje morgon skriver mina "morgonsidor" - det vill säga tre sidor om vad som helst, som aldrig ska läsas igen och som aldrig kommer ses av någon annan. (Kommer man inte på något att skriva om kan man bara skriva "Jag kommer inte på något att skriva om ... ").

Det hela har ju någon slags terapeutisk effekt och det är faktiskt riktigt intressant att se vad som kommer ur en klockan halvsju på morgonen. Ibland fungerar det som någon slags dagbok, ibland blir det början på någon historia som kanske aldrig skrivs klart, ibland går handen bara av sig själv.

Meningen är också att vi ska frigöra oss från vår inre kritiker, som så ofta sitter där på vår högeraxel och säger åt oss att vi inte duger. Vare sig vi arbetar med något skapande eller inte är det så lätt att ta åt oss så fort vi får minsta kritik och inte alls se den där jättefina kommentaren vi fick som borde ha gått rakt in i hjärtat. Vi borde samla på sådana beröm om oss själva. Skriva ned dem och sätta upp dem vid skrivbordet för att ge oss själva lite bättre självförtroende. Jante-lagen bye bye liksom.

Prova gärna att skriva morgonsidor ni också och se vad som händer. Skrivande har en otroligt läkande kraft.


Kommentarer

Populära inlägg