Påskhelg - Får man göra slut med sitt syskon?

Skärtorsdagen. Det är dags att lämna våra jobb för att gå hem och umgås med familj och släkt. För en del är det bara roligt, för andra kan det här med att träffa sina föräldrar, eller svärföräldrar och syskon, vara lite jobbigare. En del känner sig tvingade att ses, medan andra blir sårade av att någon i släkten kanske väljer att göra något annat, som att träffa sina vänner, denna långhelg.

Igår var jag på förhandsvisningen av "Bröderna Luuk - Får man göra slut med sitt syskon?" som har premiär på Rival i Stockholm om en vecka. Föreställningen tog upp frågor om syskonskapets fördelar och nackdelar. Det var många roliga situationer som målades upp, men där fanns även en hel del allvar. Kan man göra slut med sitt syskon? Är man som syskon skyldig att säga sanningen? Är ens syskon de som verkligen finns kvar när alla andra försvunnit?

Kristian Luuks två år yngre lillebror är kanske inte så känd för allmänheten men han har skrivit böcker, manus och är en del av Killinggänget. Kristian är den typiske duktiga, högpresterande storebrodern medan Martin är den coolare, mer rättframme, lite bortskämda lillebrodern. Kanske hade hela föreställningen mått bra av ett lite högre tempo.

Det är intressant det där med hur vi formas av i vilken ordning i syskonskaran vi föds. Tydligen har det stor betydelse, både privat och på jobbet. Av de 23 första människorna som åkte ut i rymden var 21 storasyskon. Även i regeringen är storasyskon eller endabarn klart representerade, medan småsyskon oftare hittas bland skådespelare, fallskärmshoppare och försäljare. Mellanbarnen hamnar ofta lite i kläm medan endabarn med nära relation till en förälder kan lyckas väldigt bra inom sitt yrke, se bara på Barack Obama.

Nåväl, självklart kan även föräldrarna göra en hel del för att påverka, liksom vi själva när vi blir äldre. Vi väljer ju ändå vilka vi vill vara, eller hur?

Ha en riktigt skön påskhelg nu! (Med eller utan släkten :-)

Kommentarer

Populära inlägg