Rädslan för att misslyckas

Varför är vi så rädda för att misslyckas? Varför är vi så många som är så rädda för att få ett nej att vi inte ens försöker? Det kan gälla alla delar av livet. Som författare är refuseringsprocessen en del av vardagen och något man bara måste lära sig leva med. Hur svårt det än är att fortsätta efter att man fått nej från tio förlag, måste man resa på sig, torka bort dammet från knäna och fortsätta. Kanske skicka till tio andra förlag, kanske gå tillbaka till texten och se vad som skulle kunna bli bättre.

Många stora författare har fått sina manuskript refuserade gång på gång, men de har ändå inte gett upp. Jag tror att det ofta är det som skiljer dem som lyckas från dem som misslyckas och ger upp. Det är så lätt att tänka att vissa bara glider fram på ett bananskal och lyckas med allt de gör. Men sanningen är ofta att de har massor av misslyckanden och refuseringar i bagaget, skillnaden är att de inte har slutat drömma och gett upp.

Författarcoachen Ann Ljungberg skickade länken till en bra och sevärd film om just vår rädsla för att få ett nej, som jag gärna vill dela med med er. Kanske kan den få dig att fortsätta kämpa och inte ta det där nederlaget så personligt. Nästa gång är det kanske just du som lyckas.

Kommentarer

Populära inlägg